27.09.2022
Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk ek tesislerinin açılışı için İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz’un konuğuydum. Kıvanç verici bir olguyu tesisin yöneticisi Ahmet Özlü’den öğrendim: Türkiye gereksinim duyduğu pamuğun (yeniden) % 60’nı üretiyor.
Haftanın öne çıkan sevindirici bir haberi Kıbrıs Türkü yazar ve dostum İsmail Bozkurt ’un TDK’nın ‘’ Roman Ödülü’’ nü alması oldu,hak edilmiş bu ödülü kutluyorum.
Bugün bir ‘’yemek kitabı’’ını sizlerle paylaşmak istiyorum, adı kitap ama aslı anlamlı bir proje…
Ege İhracatçılar Birliği‘nin (EİB) ABD pazarında gıda sektörlerinin tanıtımı için bir Turquality desteğiyle yayınladığı ‘’Türkiye Tadları’’ (Turkish Tastes ) kitabı, yabancılar eliyle kaleme alınan ilk yemek kitabı. Hazırlayacıları Nevada Üniversitesi ( UNLV) ve Nevada Lokantacılar Birliği. Eser için bir ‘’proje kitabı‘’ demek mümkün. Hem ders kitabı, hem de bu tarifler meze / atıştırmalık / yemek olacak. UNLV Dekanı Dr. S.Shoemaker’in bu yemeklerin tüm malzemesinin ABD bulunabileceğini kaydetmesi yerinde.
Turquality ihracatı desteklemek adına geliştirilen en anlamlı araçlardan biri. 2004’de ‘’güçlü markalar yaratmak ‘’için oluşturuldu.Titiz bir eleme süreci, içinde hibe (beleşçilik) olmayan akıllı bir destek mantığı var.
‘’Türkiye Kültüründe Mutfak‘’ bölümü Dr. M.Mackenzie kaleminden. 4 sayfada ülke sosyo-coğrafyasını yorumlayabilmesi parmak ısırtıcı. Anadolu Mutfağı’nın Hititlere dek dayandığını söylüyor. Onun ‘’ hangover foods ‘’olarak nitelediği ‘’ sokak lezzetleri’’ nin insanımızın sofrasında ne denli geniş yer tuttuğunu görmesi anlamlı bir saptaması.
Sonra ‘’otlar’’… Sadece ot mu? Zeytinyağı, kuru meyveler bir haftalık yemek ve tatlı planı ve ekinde yağ ve protein tablosuyla veriliyor.
Çalışma basit ve yalın bir dille yazılmış. Sayfa altlarında QR kodu kullanımış. Saydım,35 yemek tarifi var. Anlatımların tümü ABD’li uzmanların kaleminden çıkma. Menemen, Domates Çorbası, Bulgur Pilavı gibi yemeklerin yanında, Yalancı Dolma ve Hünkar Beğendi unutulmamış.
‘’Türkiye Şarapçılığı’’ bölümünde ülkenin diğer bölgelerine burun bükmeyen, yerinde bir anlatım var. Bölümün sonunda benim yeni öğrendiğim ‘’Urla Şarap Rotası‘’ eklenmiş (Benzeri bir deTrakya Şarap Rotası var).
‘’Gastro İzmir‘’ in özel bir bölüm olduğu eserde İzmir’e has yemek tariflerinin yanında söğüş, boyoz ve kokoreç gibi ‘’İzmir Sokak Lezzetleri ‘’nin eklenmesi çok yerinde. Bir yazar da Şef Aylin Yazıcıoğlu. Sektörün bilgesi Aylin hanım, aslı bir Girit yemeği olan ‘’Sinkonta’’ yemeğini anlatmış.
Bu anlamlı çalışma (eser) şimdi ABD‘nin bir eyaletindeki ( Nevada ) ülkenin 1 no’lu gastronomi okulunun ders kitabı. Eyaletin lokantacılar birliği de bu çalışmayı mutfakta yemeklerinde uyguluyor.
EİB Koordinatör Başkanı, dostum Jak Eskinazi‘yi yürekten kutluyorum. Çetin Altan‘ın deyimlendirmesiyle ‘’ Türk’ün Türk’e propaganda yapması ‘’ bir yana bırakılmış, adres ABD olmuş. Kitabın ölçülü hacmi, temiz dili işin artıları. Emeği geçenleri kutlarken, dostum Eskinazi’den vaat ettiği ‘’İzmir’in Sokak Lezzetleri‘’ çalışmasını bekliyorum.
Bu alanın büyük ustası Profesör Artun Ünsal: Bu çalışmaların esin kaynağı hep sensin… ‘’ İktidarların Sofrası ‘’(2020, Everest yayınları) gibi çalışmalarla bu alanı oluşturan ve besleyen hep siz oldunuz, hakbilir olmam gerek…
Yaşar Kemal usta ise şöyle sesleniyor bizlere : Binlerce yıllık zengin bir kültür toprağı olan Anadolu, pek çok büyük uygarlığın toprağıdır.