27.09.2022

Türkiye'nin lezzet sofrası...

Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk ek tesislerinin açılışı için İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz’un konuğuydum. Kıvanç verici bir olguyu tesisin yöneticisi Ahmet Özlü’den öğrendim: Türkiye gereksinim duyduğu pamuğun (yeniden) % 60’nı üretiyor.

Haftanın öne çıkan sevindirici bir haberi Kıbrıs Türkü  yazar ve dostum  İsmail Bozkurt ’un TDK’nın ‘’ Roman Ödülü’’ nü alması oldu,hak edilmiş bu ödülü kutluyorum.

Bugün bir ‘’yemek kitabı’’ını sizlerle paylaşmak istiyorum, adı kitap ama aslı  anlamlı bir proje…

Ege İhracatçılar Birliği‘nin (EİB) ABD pazarında  gıda sektörlerinin tanıtımı için  bir Turquality desteğiyle yayınladığı ‘’Türkiye Tadları’’ (Turkish Tastes )  kitabı, yabancılar eliyle kaleme  alınan  ilk yemek kitabı. Hazırlayacıları Nevada Üniversitesi ( UNLV)  ve Nevada Lokantacılar Birliği. Eser için bir ‘’proje kitabı‘’ demek mümkün. Hem ders kitabı, hem de bu  tarifler meze / atıştırmalık / yemek  olacak. UNLV Dekanı Dr. S.Shoemaker’in bu yemeklerin tüm malzemesinin ABD bulunabileceğini kaydetmesi yerinde.

Turquality ihracatı desteklemek adına geliştirilen en anlamlı araçlardan biri. 2004’de   ‘’güçlü markalar yaratmak ‘’için oluşturuldu.Titiz bir eleme süreci, içinde hibe (beleşçilik) olmayan akıllı bir destek mantığı var.      

’Türkiye Kültüründe Mutfak‘’ bölümü  Dr. M.Mackenzie  kaleminden. 4 sayfada ülke sosyo-coğrafyasını yorumlayabilmesi parmak ısırtıcı. Anadolu Mutfağı’nın Hititlere dek dayandığını söylüyor. Onun ‘’ hangover foods ‘’olarak nitelediği ‘’ sokak lezzetleri’’ nin  insanımızın sofrasında ne denli geniş yer tuttuğunu  görmesi   anlamlı bir saptaması.

Sonra ‘’otlar’’… Sadece ot mu? Zeytinyağı, kuru meyveler bir haftalık yemek ve tatlı planı ve  ekinde yağ ve protein tablosuyla veriliyor.

Çalışma basit ve yalın bir dille yazılmış. Sayfa altlarında QR  kodu kullanımış. Saydım,35 yemek tarifi var. Anlatımların tümü ABD’li uzmanların kaleminden çıkma. Menemen, Domates Çorbası, Bulgur Pilavı gibi yemeklerin yanında, Yalancı Dolma ve Hünkar Beğendi unutulmamış.

’Türkiye Şarapçılığı’’ bölümünde ülkenin diğer  bölgelerine burun bükmeyen, yerinde bir anlatım var.  Bölümün sonunda benim yeni öğrendiğim ‘’Urla  Şarap Rotası‘’ eklenmiş (Benzeri  bir deTrakya Şarap Rotası var).

’Gastro İzmir‘’ in özel bir bölüm olduğu eserde İzmir’e has yemek tariflerinin yanında söğüş, boyoz ve kokoreç gibi  ‘’İzmir Sokak Lezzetleri ‘’nin eklenmesi çok yerinde. Bir  yazar da Şef Aylin Yazıcıoğlu. Sektörün bilgesi Aylin hanım, aslı  bir Girit yemeği olan  ‘’Sinkonta’’ yemeğini  anlatmış. 

Bu anlamlı çalışma (eser) şimdi ABD‘nin bir  eyaletindeki ( Nevada )  ülkenin 1 no’lu  gastronomi okulunun  ders kitabı.  Eyaletin lokantacılar birliği de bu çalışmayı mutfakta  yemeklerinde uyguluyor.

EİB Koordinatör Başkanı, dostum Jak Eskinazi‘yi yürekten kutluyorum. Çetin Altan‘ın  deyimlendirmesiyle  ‘’ Türk’ün Türk’e propaganda yapması ‘’  bir yana bırakılmış, adres  ABD olmuş.  Kitabın ölçülü hacmi, temiz dili  işin artıları.  Emeği  geçenleri  kutlarken, dostum Eskinazi’den vaat ettiği  ‘’İzmir’in Sokak Lezzetleri‘’ çalışmasını  bekliyorum.

Bu alanın büyük ustası Profesör Artun Ünsal: Bu çalışmaların esin kaynağı hep sensin… ‘’ İktidarların Sofrası ‘’(2020, Everest yayınları) gibi çalışmalarla bu alanı oluşturan ve besleyen hep siz oldunuz, hakbilir olmam gerek…      

Yaşar Kemal usta ise şöyle sesleniyor bizlere : Binlerce yıllık zengin bir kültür toprağı olan Anadolu, pek çok büyük uygarlığın toprağıdır. 

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar