9.11.2016

Rakamlar ne anlatıyor?

Fındık konusu açıldığında konuşulan tek konu rekolte ve fiyatlar. ne yazık ki gerçekleri görmeden sadece fiyat konuşmamız sonucunda fındık dikim sahalarında verimlilik ve kaliteyi gözden kaçırmaya devam ediyoruz.

Fındıkta büyük bir değişim yaşanmaya devam ediliyor. İklim değişiklikleri, küresel ısınma sektörün üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Firmalar bazında değişim sürüyor. Fındıkta üstünlüklerimizi korumalıyız. Peki rakamlar fındıkta bize bugün için ne anlatıyor.

Fındık İhraç edilen ürün miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 azalırken ülkeye giren döviz miktarındaki kayıp yüzde 34.4’ü buldu.
Fındık piyasası allak bullak oldu. İç piyasada fiyatlar düşerken en büyük kayıp ihracatta yaşandı. İhraç edilen ürün miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 azalırken ülkeye giren döviz miktarındaki kayıp yüzde 34.4’ü buldu.
Ordu Ticaret Borsasında bugün 50 randımanlı kabuklu fındık 10.75 TL’den işlem görüyor. İç piyasada belirsizlik sürerken ihracat rakamları fındıktaki ülkenin zararını ortaya koydu.
Ekim ayı sonu ihracat rakamları açıklandı.
Türkiye 1 Eylül tarihinde başlayan yeni ihracat sezonunun iki aylık bölümünde 23 bin 557 tonu natürel 18 bin 089 tonu işlenmiş olmak üzere toplam 41 bin 646 ton fındık ihraç etti.
İhraç edilen bu ürün karşısında 391 milyon 750 bin 548 dolar döviz girdisi sağlandı.
Geçen yıl aynı dönemde 60 bin 969 ton natürel/işlenmiş fındık ihraç edilmiş karşılığında 597 milyon 225 bin 976 dolar döviz elde edilmişti.
İhraç edilen fındıkta yüzde 31.6 azalma olurken ülkeye giren dövizde de yüzde 34.4 kayıp yaşandı.

Fındık için istikrarlı bir piyasa için altyapısı sağlam bir lisanslı depoculuk sektöre 15 borsanın olduğu yerde Giresun Borsasının yaptığı gibi lisanslı depoculuk hayata geçmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar