13.10.2022

Sanayi üretiminde çarklar hız kesiyor. Piyasalar KGF bekliyor.

Uzun zamandır beklenen KGF, ekonomi yönetimi tarafından geciktirilmeye devam ettikçe piyasalarda nakit sıkışıklığı yaşanmaya başlandı.

Ülke genelinde yüksek enflasyon ve oynak döviz kurları hayat pahalılığı devam ederken yüksek maliyetlerin altında ezilen sanayici enerji maliyetleri elektriğe yapılan zamlarla mücadeleye devam ederken uzun zamandır beklenen KGF, ekonomi yönetimi tarafından geciktirilmeye devam ettikçe piyasalarda nakit sıkışıklığı yaşanmaya başlandı. Hükümet, 2023 seçimleri öncesi tüm beklentilere cevap verecek ekonomik adımları atacak beklentisi kamuoyunda devam ederken artık yakın bir zaman kimse yüksek enflasyon ve döviz kurlarında seçim öncesi bir düşüklük beklemiyor. Asgari ücrete, emekliye ve tüm alanlarda yapılacak iyileştirme eşittir, yüksek enflasyon olarak 2023 yılına girmemizi sağlayacak. Takım tutar gibi parti tutanların haricinde büyük bir kesim sandığa giderken son 1-2 ayda ülke ekonomisinin geldiği noktayı görerek sandığa gidecekler. Ekonomi yönetimi KGF için daha ne bekliyor soruları uzun zamandır cevap beklerken sanayicinin üzerindeki yükler artarak devam ediyor. Biz de manşetimize Karadeniz Ekonomi gazetesi olarak son tabloyu rakamlarla aldık. Sanayi üretimi, ağustos ayında aylık bazda yüzde 2,4 artarken, yıllık bazda artış yüzde 1 ile sınırlı kaldı.

Sanayinin çarklarında yavaşlama devam ediyor. Sanayi üretimi, ağustos ayında aylık bazda yüzde 2,4 artarken, yıllık bazda artış yüzde 1 ile sınırlı kaldı. 

İki yıldan uzun süredir aralıksız her ay artan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, son aylarda küresel yavaşlamaya paralel olarak ivme kaybetse de ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2.7 büyümesi bekleniyordu. Temmuzda sanayi üretiminde aylık yüzde 6,2 daralma yaşanmıştı. 

Sanayi üretiminde (Temmuz-Ağustos ortalaması) bir çeyrek öncesine kıyasla yüzde 3,9 düşüş söz konusu.

İmalatta yıllık artış yüzde 2,2       

Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,4 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,2 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,5 azaldı.

Aylık bazdda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 3,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,8 artış gösterdi.

KOBİ kredileri tarihi seviyede

Son dönemde devlet, özel sektör vatandaş çok borçlandı. Özellikle devletlerin özel sektörün borçlanmasına alışkınız ancak vatandaşın aşırı borçlu olması; borcu, borçla; krediyi, krediyle kapattığı sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Ekonomi yönetimi çok iyi bir ekonomik paketle tüm kesimleri rahatlatmalıdır. Şimdi para ve makro ihtiyati politikaların kredi piyasasına etkilerini değerlendiren TCMB Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, söylediklerine kulak verelim:

Düzenlemelerin KOBİ'lerin kredilerinden aldığı 'tarihteki en yüksek pay ve tutara' ulaştırdığını söyledi. Çakmak, KOBİ'lere son 9 ayda nette 558 milyar TL kredi kullandırıldığını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, kredi düzenlemelerinin KOBİ kredilerini tarihi zirveye taşıdığını söyledi. Uygulanan makro ihtiyadi tedbirlerle kredilerin daha hedefli kullandırılması amaçlandığını anımsatan Çakmak, "Bunun en önemli sonucu, KOBİ'lere Ocak-Eylül döneminde nette 558 milyar TL kredi kullandırılması. Bu tutar 2021'in aynı döneminde 54 milyar TL olan KOBİ net kredi kullanımının 10 katı" açıklamasını yaptı.

Taahhütlü avans kredileri 60 milyar liraya ulaştı

İhracata ve ithal ikamesine yönelik yatırım kararı almış firmalara tahsis edilen uzun vadeli TCMB kaynaklı krediler ile şu ana kadar yaklaşık 350 firmaya 60 milyar TL'yi bulan Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri'nin TCMB kaynaklarından kullanıldığını da söyleyen Çakmak, "Bankaların menkul kıymet tesisiyle birlikte istediği alanlardaki firmalara kredi kullandırmalarının önü açıktır. Düzenlemeler sonrası bankacılık sektörü tarafından alınan Hazine kağıtlarıyla getiri eğrisi özellikle uzun vadelerde aşağı gelmiştir, bu gelişimin sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Sözü

Olumsuz bir durumda olumlu olmak saflık değildir.

Bu bir liderliktir.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar