10.03.2019

AKIL TERİ

Akıl terini çalıştıranlar kazanıyor. Dünya giderek dijitalleşiyor. İş dünyasına baktığımızda; sağlıktan finansa, enerjiden gıdaya tüm sektörlerin iş yapış şekilleri değişiyor. Kurulu sanayi yapıları yeniden tanımlanıyor. Üstelik daha önce var olmayan yepyeni endüstriler doğuyor.

 

Dünya Ekonomik forumunun bir çalışması, hayatımıza yeni giren teknolojilerden en çok hangilerinin iş modellerini dönüştürdüğü hakkında ipuçları veriyor. Çalışmaya göre nesnelerin interneti, ileri üretim teknolojileri, üç boyutlu baskı, yeni enerji kaynakları iş yapış biçimlerini çoktan dönüştürmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda ise ileri robotik ve otonom ulaşım, yapay zeka, biyoteknoloji ve genomiksin etkisini yaşayacağız.

Bu süreçte sanayinin ihtiyaç duyduğu bu değişime cevap verebilmesi için dijitalleşme belirleyici bir rol oynayacak. Bugün dördüncü sanayi devriminin başlangıç aşamasındayız. Sanayi 4.0 diye adlandırdığımız bu devrim, hammaddeden satış sonrası hizmetlere kadar uzanan bir süreci daha değerli kılmak için farklı bir bakış açısını gerektiriyor. Rekabete de yeni bir anlayış katıyor.

Dijitalleşme aynı zamanda şirketlerin sağlıklı ve hızlı karar almasını, hatasız ve şeffaf bir yönetime ulaşmayı, Dünya şirketleri ile rekabette avantaj sağlamayı, mükemmeli aramak ve beklemek yerine daha sonuç odaklı hareket etmeyi sağlayacak. Sürdürülebilir bir başarı için önemli bir çıkış yolu olacak. Karlılığın azaldığı günümüz ekonomilerine ilaç gibi gelecek. Dijitalleşen şirketler aynı zamanda çalışanları tarafından da beğenilen mutlu bir şirket olacak.

Dijitalleşme sadece tek bir alanda değil her şeyin odak noktası haline geldi. Şirketler iş modellerini artık dijitalleşme üzerine kuruyor. Personel yapılarını bunun üzerine oluşturuyor. Hayatta ve ayakta kalabilmenin tek koşulu haline gelen dijitalleşme, teknolojiyi doğru alanlarda kullanarak gerçekleşebilir.

Malesef İstanbul Sanayi Odası’nın 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yüksek teknolojiyi kullanan ve üreten şirket sayısı sadece 12 tane. Eğer üretimdeki katma değerin artmasından bahsedeceksek, bu sayının çok daha fazla olması lazım. İşte dijitalleşme bunu için önemli bir adım olacak. Bir buçuk iki dolar olan ürünlerin katma değer fiyatını, on dolarların üstüne çıkaramazsak büyük hedeflere ulaşmak ancak hayal olur. Bunun için katma değerli üretim diyoruz. İmalat sektörümüzdeki düşük teknoloji yapılarını, orta ve yüksek teknolojiye vakit geçirmeden dönüştürmemiz gerekiyor. Yüksek teknolojiyi sanayide kullanabilmek için de bilgiyi üretmemiz gerekiyor. Günümüz ekonomisi artık bilgi ekonomisine dönüşüyor. Bu durumda yüksek teknolojiyi getirelim demekle ya da getirmekle iş bitmeyecek. Bilgiyi üretecek ve kullanacak bireylerin de gerekli donanma sahip olması şart.

 

Artık kas gücü yetmiyor. Akıllı beyinler kazanıyor. Büyük olanın değil, hızlı ve çevik olanın kazandığı bir dünyada akıl terini çalıştıranlar ayakta ve hayatta kalacak. Bunun için de akıllı bireyleri yetiştirmek gerekiyor. Haftaya sizlerle bunu nasıl başarabilirizi paylaşacağım. Sağlıcakla kalın.

 

 

 

 

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar