10.05.2020

KOBİ Solukları

Uygulama ve Destek Hattı Neler Söylüyor ? Türkiye Odalar ve Borsa Birliği'nin (TOBB) 7. Nefes Kredisi geçen hafta kamuoyuna açıklandı.

Bu kredi yine %80 KGF kefaleti ile çalışacak. Toplam 6 Milyon TL destek verilecek. İşletme başına 50.000-100.000 TL'nin verileceği bu destek için %7.5 faiz var. Alma koşulu KOBİ işletmesinin 25 Milyon TL altı ciro yapması. KGF Başkanı ve TOBB Başkan Yrd. Faik Yavuz‘un açıklamasıyla, bu destekte "vergi- prim borcu yoktur" belgesi istenmeyecek.

Geçen haftanın ikinci destek açıklaması Eximbank'tan geldi. Banka "ihracat amaçlı" şirketler için bir "Stok Finansman Kredisi" uygulaması başlatıyor. Bu kredi özellikle TGSD üyesi konfeksiyon sektörü için can suyu olabilecek. Türk Eximbank TL Reeskont Kredi Programı uygulamasını geçen hafta başlatmıştı. Bununla, KOBİ'lere 25 milyon TL'ke kadar kredi %9.75 faizle verilecek. Yararlanmak için tek koşul "istihdamı muhafaza garantisi".

Şimdi sıra iç piyasaya çalışan şirketler için bir destek uygulamasına geldi... 
Dünya Bankası ise Türkiye ile yaptığı anlaşma uyarınca 100 Milyon $ "Acl Covid- 109 Sağlık Projesi" başlığı altında bir kredi açtı. Bu kredinin vadesi 10 yıl. 
Türkiye bankalarının geçtiğimiz hafta peşisıra dış krediler için "sendikasyon kredisi anlaşması" açıklamaları, virüs ortamında ülke özel sektörünün dış finansmandan yana daralmayacağını ortaya koyuyor.

Merkez Bankası Başkanı Sn. Murat Çetinkaya‘nın 30 Nisan‘daki basın toplantısında emtia fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak enflasyonun 2020'de gerileyeceğini öngördü. Çetinkaya "kurda hedef koymuyoruz" sözleriyle, Dolar / TL paritesindeki oynaklıklara müdahale edilmeyeceği mesajını veriyor.

Girişim Dünyasının Duruşu: "Yan Sanayi İşe Dönüyor, 4 Mayıs haftasında kapalı fabrika kalmayacak" müjdesini veren 400 üyeli TAYSAD'ın Başkanı Alper Kanca oldu. Kanca açıklamasını "Salgın Türkiye için bir fırsat olabilir" şeklinde tamamlıyor. Kanca çok iyimser: Eylül'de kapasite kullanımı %85'e çıkar... Bir diğer sevindirici haber Avrupa'da tedarik zincirinin işlememesi sonucunda yaş meyve-sebze ihracatındaki artış. BAİB Başkan Yrd. Apdullah Bulut 20.03-20.04 arasında ihracatın önceki yıla göre %11 arttığını açıklıyor. Türkiye'nin en iyi altyapılı organize bölgelerinden biri olan Çerkezköy OSB'nin Başkanı Eyüp Sözdinler sadece 84 işletmenin " üretime ara" vermesine karşılık %20'sinin elektrik ve doğalgaz faturasını ödeyemediğini bunun "ilk kez" yaşandığını DÜNYA'ya açıklıyor. 
Stok mallar için "nakdi destek" talebi ise giderek artıyor... Bu kez MOBSAD'ın "Stok desteği alırsak sektör kendisini 3-5 ay idare eder" dediğine tanık olduk. Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya'nın Diyarbakır işletmelerinin %90'ı için ana ihraç pazarı olan Irak ihracatının yeniden açıldığının haberiyle iç açıyor. Yum-Bir ise S. Arabistan'a yumurta ihracatının başladığını, İsrail ile ihracat görüşmelerin "olumlu" gittiğini bildiriyor. Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli KGF garantili krediler açısından çok anlamlı bir çıkış yaratacak bir yeni KOBİ tanımlaması getirilmesini öneriyor. Öneriye göre, 3 milyon tavanı 5 milyon TL'ye, 25 milyon tavanı 40 Milyon TL'ye ve 125 Milyon tavanının 200 Milyon TL'ye yükseltilmesi arzulanıyor.
Dünya Çalışma Örgütü'nün (İLO) "işyerlerinde korunmasız yeniden işe başlama ikinci salgına yol açabileceği" uyarısı çok hayati. Bu nedenle İstanbul Sanayi Odası‘nın geçen hafta "Sağlıklı Üretim İçin Yeni Model" başlıklı, bir danışmanlık uygulamasını başlatması, hem hayati hem de çok sevindirici... 
Sonuç? 
Çarklar, dönmeli / dönmeli / dönmeli....

PÜF NOKTASI : "En zayıf halkanız kadar güçlüsünüz" deyişi, KOBİ Dünyası'nın bu salgın döneminde yeniden hamle yapmasında çok önemli bir ipucu. Püf noktası olarak bu sözleri panoya asıyorum.

 

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar