24.05.2024

Mardin’i koruma-yaşatma

‘’Savaş tamtamları her yerde çalıyor’’sözlerime  İsmail Bozkurt dostum fazlasıyla katılıyor olmalı ki, Kıbrıs-Vatan gazetesindeki haftalık yazısında aynen alıntılamış.

Evet ‘’savaş tamtamları’’ her gün, her ortamda adeta bir kıvılcım beklercesine çalıyor.

İşin daha tehlikeli yanı, savaş tamtamlarını çalan ülkelerin  süratle  ‘’ tek adamlı ‘’ otokrat yapısına dönüşmesi. 

Savaş çıkarmak için psikopat olmak yeterli…     

Yazın dünyamızın anlamlı kalemi  Zeynep Oral dostum, işin habercisi oldu: Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ni Sabancı Vakfı  devretmeye karar vermiş. Sn. Oral’a yollanan ‘’açıklama’’da kullanılan  özür, işin cürümünden daha büyük…. 

Bu Müze, eski bir süvari kışlası binası içinde yer alır.  Mardin taş sanatının büyük ustası  Mimar Sarkis Lole’nin mimari imzasını taşır. Mimar Lole bu ve bunun gibi anlamlı eserlerle ‘’ Mimarbaşı’’ olarak anılır zaten.

Kışla metruktu, Mardin Eğitim Vakfı (MAREV) araya  girdi,  Mardin  efsanesi ‘’ olarak anılan Vali Temel Koçaklar öne düştü.  2006’ta  Sabancı Vakfı ‘’özel bir protokol’’ ile  bu işi ‘’Bir Sakıp Sabancı vasiyeti ‘’ olarak üstlendi.  Hem bir kent müzesi, hem de Dilek Sabancı  Sanat Galerisi açıldı. Kent Müzesi’nde objelerin evlerden toplanması ve satin alınması  işini MAREV bizzat yürüttü,  Başkanları Fehmi Tahincioğlu ve Halûk Eldem’in mesaisi unutulmaz.

Müze tanıtım sayfasında   denildiği  gibi ‘’Mardin ziyaret edildiğinde ilk durak noktası ‘’olan bu yer hem bir kent seferberliği, hem  bir ‘’ ülke seferberliği ‘’ ile ortaya çıktı.

Objeleri kadar, sergiler, dijital eğitim programlarıyla  Sakıp Sabancı Müzesi kent yaşamına damgasını vurdu.

Bu kent cazibeleriyle bugün Mardin’de 100’e yakın konaklama tesisi kuruldu, kenti her yıl 400.000 insan ziyaret ediyor. Mardin’de yepyeni bir çehre ortaya çıktı…

880 yıllık Notre Dame Paris Katedrali 2019’da yandığında,  ‘’40 kafadan 40 ses’’ çıktı. Özelleştirmek isteyenler, modernizasyon için ‘’ özel yetki ‘’isteyenler ve daha nicesi… 

Hepsi bir yana itildi ve ‘’özel bir yasa’’ çıkarıldı, tarih verildi: 5 yıl içinde onarım bitirilecek! Finansmanı bağışlarla karşılanacak, ancak bağışçıların onarım sonrasında  ‘’ söz hakkı’’ olmayacak, adları ‘’anonim ‘’ kalacaktı.

 

Paris’den yine Mardin’e: Müze  devir  kararı verilirken 2010’dan bu yana  Mardin’e yeni bir soluk getiren  6.Mardin Bienali  yapılıyor. Bienal’in bağışçıları arasında ‘’pahalı’’ olduğu Müze’yi devreden Sabancı Vakfı’nın adı yazılı…Bienal’in gözdesi Halil Altındere’ nin  ‘’Anayurt’’ adlı  sergisi Müze içinde sergileniyor. Müze Mardin’in yaşamıyla tümleşik halde.  

Siyasetin iz bırakmış ismi Mehmet Ali Aybar Türkiye  aydını için ‘’omurgasızdır’’ nitelemesi yapar.

Buna ne eklenebilir ki…

 

 

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar