17.08.2024

Türk-Yunan dostluğu

Atatürk-Venizelos Dostluğu: Yunanistan lideri Venizelos(1864-1938) 1930’da Ankara’ya geldi, Türkiye-Yunanistan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması imzalandı.

1934’de Atatürk’ü Nobel Barış Ödülüne önerdi: Barışın sağlanmasında  en değerli katkıyı gösteren kişi, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’dan başkası değildir. (...) Siz Nobel Barış Ödülü saygın üyelerine Mustafa Kemal Paşa’yı bu kıymetli ödüle layık görmekten şeref duyduğumu belirtir, adaylığını kabul etmenizi arz ederim.

Aynı yıl Balkan Antantı imzalandı. Karşılıklı dostluk ziyaretleri 1950’li yıllarda da  sürdü. Sonra ‘’kışkırtma siyaseti’’ baskın çıktı. Yunanistan EOKA örgütünü kurarken, İstanbul’da  ‘’Ya Taksim, Ya Ölüm’’  mitingleri düzenleniyordu.

Barış dondurulmuştu...

Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü:  İpekçi Ödülü 1979’dan 2001’e dek verildi. Anlaşılmaz nedenlerle  verilmez oldu. Osman Aralot’ın ‘’Bir iş insanından çok fazlası ‘’ sözleriyle tanımladığı Şarık Tara, 1988’de, Davos’ta  Özal  ve Papandreu’yu buluşturdu, iki ülke arasında  yumuşama  sağlandı. Tara’ya 2016’da Türk-Yunan Uluslararası Barış Ödülü verildi. Ödül’ün devamı ( yine) gelmedi.

AİMA Sahnede: 2023 Ayvalık AİMA Müzik Festivali’nin kapanış konseri bir ‘’ dostluk konseri ‘’ydi. Her 2 yakadan oluşan sanatçılar Bekir Çoşkun Kütüphanesi’nde çoşkuyla alkışlanınca,  AİMA’nın banisi ve hamisi Prof.Filiz Ali yönetimiyle karar aldı. Dostluk konserleri düzenli olarak ve karşılıklı her 2 ülkede  yapılacaktı. Festivalin Midilli kanadını organize eden Dörken Vakfı ‘’evet’’ deyince, artık  Ege’nin 2 yakası (yine) bir araya geliyordu...

Dostluk eli yerelden yerele uzanıyordu, üstelik esintisi hızlanmıştı.

1980’lerde Türk-Yunan dostluğu için Midilli barış çıkartmasını başlatan, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’i konu alan Ulu Kardeşler’in yapımı  ‘’Komünist  Osman ‘’ belgeseli,  Eylül 2023’de Midilli’de gösterildi.  Temmuz  2024’de bir  mübadil çocuğu olan şair ve yazar  Cevat Çapan,  Girit Hanya Kitap Fuarı’nın ‘’onur konuğu’’ oldu. 1994  Abdi İpekçi  Dostluk Ödülü’nün sahibi,  bilge insan ve  yazar Kemal Anadol, Midilli’li yurtsever İzzet Lefteris’in öyküsünü romanlaştırırken,roman basılmadan  Nesrin-Spiros Myron Pavlis çifti, eserin Midilli’de tanıtımını üstlendi.    

Ve Dostluk  Konseri: Midilli’de, 10 Ağustos günü, 3.Selim  tuğrasını taşıyan  Sigri Kalesi’nin eteğinde, 10.Molivos Uluslararası  Müzik Festivali bağlamında  Türk- Yunan Dostluk Konseri icra edildi. İlk 2 parça Yunan’lı sanatçı Iannıs Xenakıs ve  Adnan Saygun’undu, dostluğun izdüşümü bunu gerektiriyordu. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, AİMA yönetimini temsilen  Başkan Eren Tapan,  Onurcan Ülker ve Yunus Thurston, PEN Türkiye Başkanı, bu dostluğun ‘’ece’’si, yazar Zeynep Oral konuklar arasındaydı. Ayvalık Belediye Başkanı’nın  ‘’dostluğa  devam‘’ çağrısı kısacıktı ama işin özüydü..        

Türk-Yunan Dostluğu için  yarım asrını veren Zeynep Oral sonsözü söylesin:

-Öyleyse hep birlikte haykıralım: Eyy Ege’liler, Eyy Türkiye’nin aydınlık insanları. AİMA’ya sahip çıkın! Ona sahip çıkmak, umutsuzluğu, tek sesliliği, ayrımcılığı,şiddeti, karanlığı geriletmek demek!

Zeynep hanım sağol! Aklına, yüreğine, çoşku dolu kalemine, gündemi ayakta tutmak  adına bıkmak bilmeyen soluklu gayretine....

Türk-Yunan halklarının dostluğu nice yaşasın!

Ege’nin 2 yakası hep ilikli olsun.  

Yaşar Kemal bilgemiz,  Bir Ada Hikayesi’ni Hiristo’nun gözünden şöyle  bitirecektir: Ölünceye  kadar denizin kıyısında her gün değilse de sık sık Anadoluyu seyrediyordu.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar