1.12.2019
Profesör Daron Acemoğlu İstanbul'da doğmuş ve büyümüş bir Türkiye asıllı ABD yurttaşı.
Dünyanın en iyi 5 üniversitesinden biri Boston'da MIT'de öğretim üyesi ve Nobel İktisat ödülüne yakın isimlerden biri.
Akademik bakışlarla dünyanın izini süren '' Project Syndicate'' de Prof. J. Robinson ile birlikte yazdığı ''rüşvet'' adlı makalesi dikkatimi çekti. Zira bu ülke Başkan Trump soruşturmasının odak ülkesi.
Dr. Acemoğlu, doğu bloku çöküşü sonrası kimseciklerin Ukrayna’nın çöküşe ve Polonya'nın yükselişe geçmesini tahmin etmediğini kaydediyor. Ukranya hem yetişkin insan gücünden hem de doğal kaynaklardan yana zengin. Polonya ise tersi.
O halde '' neden''?
Akademik ikili cevabını şu kısa tümceyle vermekte :
-Kurumsal rüşvet...
Ukranya'da ''çöken'' bir rejimdi, ama çökerten halk değildi. Çökelen salt komünist elit oldu. Yeni rejim adına bir başka ''kömünist elit'' yönetimi ele geçirdi.
Eski rejim gibi yenileri ''Değer Kaybettiren ( Kemirici ) Kurum(lar)'' yaratmakta gecikmedi, buysa halkın sadece yoksullaşmasına yol açtı.
''Değer Kaybettiren Kurum ''kavramı Acemoğlu+Robinson ikilisinin oluşturduğu bir yeni kavram.Bununla kurumsallaşmış rüşveti kast ediyorlar.
''Kapsayıcı Kurumlar'' kavramı da onların. Bununla da büyümeye yol açan ve refah yaratan kurumları anlatıyorlar. Bu kavram ''Ulusların Düşüşü''(Doğan yay,9.baskı) başlıklı eserlerinin özünü oluşturur.
''Yatırımı Yönlendirme Kurulu'',''Alkolü İçme Saati Üst Kurulu'',''Kilise Çanlarını Ayarlama Enstitüsü''gibisinden, adı ne olursa olsun yaratılan yapay kurumlar, toplumsal refahın bir elit grup tarafından sadece emilmesine yol açar.Bununla kalmaz, yatırımların artmasını önler. Çünkü bu kurumlar aynı zamanda yenilikçiliği de öldürür. Evet, belki bu kurullar''sadaka'' nev'inden rüşveti önler, ama bu kez çok daha önemli kurum bunu ikame eder :
-Bir kurumsal kültür olarak rüşvet ve bunun kurumsallaşması...
İş, Ukranya örneğinde olduğu gibi bir toplumsal kültür konumuna geldiğinde,vatandaşın toplumsal güvenini dinamitler,kaynakların tahsisinde akli olmayan kararlar çalışmaya başlar, piyasa dengesi alt-üst olur.
Günümüz Ukranya toplumunda aklınıza gelecek her şey, buna bir üniversite diploması edinimi de girer, bir alış-veriş konusudur.
Altını çizmeliyim:Bu alışverişin biçimine ve ederine karar verenler, toplumdaki rantı da elde ederler.
Yanlış bir kanı, güçlü bir devlet ve etkin bir yönetim sisteminin bu ''kurumsallaşmış rüşvet'' ile mücadelede yeterli olacağı.
En iyi örnek, Çin Komünist Parti( ÇKP) yönetiminin yıllar yılı süren ''resmi'' Rüşveti Önleme Kampanya'sıdır. Bu kampanya salt ÇKP içinde elitler içinde mücadelede bir kesimin ''rüşvet aldığı'' savıyla tasfiye edilmesinden ibarettir, öyle de kalacaktır.
Çin bu özelliğiyle salt rüşvet batağı içindeki bir ''meritokratik yönetim''dir. Eş-dost kapitalizmi ile ekonomik gelişme kucak kucağadır. Çin, rüşveti kültür olarak yaşattığı gibi, dünyanın ''en iyi'' parayı yıkama sistemine sahiptir.
Prof. Acemoğlu ve Prof. Robinson'a göre, rüşvetle mücadelede öncelikli koşul ''sivil toplumun varlığı'.
Sivil toplumun varlığı görünürlüğü arttırıyor, yargıyı etkinleştiriyor, vatandaşın hukukun üstünlüğüne olan inancını sağlıyor.
Sosyalist izlenimli Doğu Bloku 'nun yıkılması sonrası Polonya'da yaşananlar bunu andırıyor.
Ukranya ise bunun 180 derece zıddını yaşayan bir ülke. Ukranya bir sivil toplum varlığını oluşturmak yerine salt ''özelleştirme'' ve ''piyasa reformu '' yaşadı, bunlarla yetindi.Yeni bir oligarşi doğdu ve KGB anlayışı geldi.
Peki, sistemin yıkılışının 30.yılında şimdi Ukranya'da bu '' kurumsallaşmış rüşvetin'' yok edilmesi mümkün mü ?
Yazarlarımız bu soruya ''evet'' cevabını veriyor. 2004-5'de bu ülkede yaşanan '' Portakal Devrimi '' sonrası 2014 ''Maiden Devrimi''nde Ukranya toplumu dönüşüme hazır olduğunu anlatıyor.
2019 ortamında Ukranya sivil toplumunun ''ateşle imtihanı''Başkan Trump'ın görevden alınmasına neden olabilecek konularda ABD yönetimi ile işbirliği yapmaması.
Dr. Acemoğlu ve Dr. Robinson,1787 ABD Anayasa'sının başlangıç hükümlerinde devletin ancak benzer düşüncede ve eylemde oydaşan yurttaşların varlığında korunabileceğine dikkat çekiyor.
ABD Anayasası ile kurulan bir '' demokrasi '' değil salt bir '' cumhuriyet '' dir.Kanlı bir iç savaşın üstüne oluşturulan barış ortamında yurttaşlar ABD'de demokrasiyi sağlıyor.
Not :Ukranya,Dünya Saydamlık Kurumu'nun '' Global Rüşvet Barometre ''sinin verisiyle 100 tam not üstünden 32 alarak ''Yüksek Rüşvet Hali'' yaşayan ülkeler grubu içinde yer alıyor,bununla 180 ülkeden oluşan global liste içinde sondan 120’inci.