18.05.2024

Yaratıcılığın teşviği ama sonrası?

Eren Tapan dostum, Mondragon Kooeperatifi için ‘’ Çok etkileyici… Akıl, öngörü, bilim ve disiplin birleşince neler mümkün…Cumhuriyet’in ilk yıllarının yarım kalan hikayesine benzerliği çarpıcı ‘’ diyor.

Hüseyin Alış dostum ise Merzifon’un ses getiren tesisi Silverline’nın yöneticisi  olarak, Mondragon Kooperatifi işbirliği yaptıkları mesajını yolluyor.

Ne güzel…

Yapı Kredi Yayınları’nın 2500 kitabında imzası olan Raşit Çavaş dostum, 1972’den bu yana yayıncı. Açık Radyo’da ‘’Keşke Ben Yayınlasaydım’’ yayınıyla tanıyoruz. İzmir BŞ Belediyesi’nden bir çağrı aldı ve İzmir BB Yayınlarını kurdu. 1 yıl içinde konusu/teması hep İzmir olan 25 kitap yayınlandı.

İzmir yeniden özgün kitaplarına kavuşmuşken, 31 Mart sonrasında telefonla ‘’ilişiğiniz kesildi‘’ denildi. Kasaba politikasına özgü bu ‘’ilkel karar’’ iptal edilmeli.

Dostum Nedim Atilla sağ olsun, konuyu hemen ele aldı, herhalde bir ‘’imza kampanyası’’ açacak.

Raşit Çavaş İzmir için ‘’korunması ve yaşatılması gereken’’ bir varlıktır.

19 Mayıs kutlu olsun…

Paris Fuarı’nda ‘’Lepine Yaratıcılık Yarışma’’ sonuçlarını izliyorum.  Ödül, 121 yaşında. Louıs Lepine adlı bir siyasetçi bu geleneği 1901’de başlattı. Bu sene 250 ürün aşvurmuş.

Neler yok ki? 

Lise öğrencilerinin geliştirdiği fizyoterapi tedavisi izleme cihazı, genç bir tasarımcının konut için hasta koltuğu, körler için hareketi kolaylaştırma cihazı dikkatimi çekti. Hepsi devlet destekli…

Standlarda başlar yere gömülü mesaj taraması yaparken, öğrencilerin  ‘’ anlatalım mı ?’’ demeleri  yeni bir üründe ‘’heyecan‘’ın önemini anlatıyor.

Alet/ makine ile katılan üç ülke var: Polonya, Çin ve Taiwan

Dünyaya kenetlenmelerinden buna şaşırmıyorum. 

Son güne dek standlarında bir şeyi anlatabilmenin derdindeler.

Çin Başkanı Xi‘nin  4 ciltlik ‘’Yönetme Sanatı‘’ eseri sergileniyor, sizce   ‘’Yeni Çin Yüzyılı ‘’mı muştulanıyor? 

Sergi alanında Vietnam /Pakistan / Hindistan /Nepal/ Fas / Tayland ve Endonezya‘nın giyim eşyası, deri ürünleri türünden ürünleri  ‘’Ben 3. Dünya ülkesi rolünden çıkmaya aday değilim, bunu bilin!’’ demeye gelmiyor mu? 

Birinci Dünya, katma değeri yüksek, tüketimi gözeten ve kolaylaştıran   ürünler derdinde… 

Eşek sütünden / salyongoz salgısından krem/ sabun yapmak gibi işlevsel.   

Sergi yaratıcılığın  bir ‘’ ortam / eğitim / destek’’ten oluşan bir eko-sistem gerektirdiğini söylüyor.

Ama…

ABD‘nin elektrikli ürünlerde (CV) Çin’e bu hafta koyduğu yüzde 100 gümrük vergisi,  dünyamızın ticaret yapmaktan çok, içine kapanma dönemine girdiğini  anlatmıyor mu?

Uluslararası uyuşmazlıklar için oluşturulmuş BM, Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü  ‘’ işlemez ‘’ konumda. BM-GK kararlarında veto etme oranı son 1 yıl % 40 arttı.  

Savaş tamtamları her yerde ve fazlasıyla çalıyor…

Bir arada ve barış içinde olmadan, kimseye ama kimseye nefes alma hakkı yok, bu biline..     

Yaşar Kemal usta Peri Bacıları röportajında diyor ki: Döner Künbetin döndüğünü  yalnız iyiler görürler. Haksızlık etmemişler, insanoğluna kötülük etmemişler, karıncayı bile incitmemişler, yüreklerinde çocuk saflığı bulunanlar görürler.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar