8.02.2025

Yaşar Kemal ve minyatürleri

Minyatür sanatçısı Dr. Figen Gürsoy,‘’İnsan Dünyadır’’ sergisinin Bursa/ Osmangazi açılışında şunları diyordu:

-Minyatür resimden «Kitap Resmi» olduğu için etkilendim. Minyatür resim benim yaşama teşekkür edişim. Ayrıca üzerinde doğup büyüdüğüm, beslendiğim, mayalandığım Anadolu’ya da teşekkür borçluyum.

Anadolu’yu, insanını, kültürünü, folklorunu, doğasını, iklimini, çiçeğini, bitkisini, duygusunu, tavrını en iyi yazmış yazar, bütün dünyanın tartışmasız kabulu ile Yaşar Kemal’dir.

Yaşar Kemal’in 57 kitaptan oluşan hazinesi; yaşamın içindeki iyi, doğru, güzel adına herşeye dair sevgi içermekte. İnsan, doğa, çocuk, kitap, sanat, bilim, kültür, folklor, edebiyat, şiir, roman, orman, yeryüzü, gökyüzü, çiçek, ağaç, bulut vb. herşeyin sevgisini.

Bir Yaşar Kemal kitabını okuyanın; dünyayı algısı, yaşama bakışı gelişir, farklılaşır. Ben Yaşar Kemal’in BARIŞ, UMUT ve SEVGİ içeren cümleleri ile iç dünyamın güçlendiğini duyumsuyorum. Bu cümlelerin nice gönül ve zihinlerde yer bulması ile; bugünümüz ve geleceğimizin güçlenip güzelleşeceğini düşünüyorum.

Bu anlamlı sözlerden sonra, bense şu ifadeleri kullandım: 

Evliya Çelebi Bursa için ‘’ruhaniyetli bir şehir ‘’ ifadesini kullanır. Kadim kent  Bursa için Ahmet Hamdi Tanpınar daha pekiştirici bir ifade kullanır ve ‘’Bursa’da ikinci bir zaman daha vardır’’ der. Tanpınar için bu ‘’ikinci zaman’’ Bursa’nın Osmanlı harmanıdır.

Kanımca, Bursa’nın 3.Zaman’ından da sözetmemiz gerek.

Bursa’nın 3.Zamanı, onun entellektüel sermayesidir

Bu öylesine zengin bir sermaye ki, Osmanlı imalat yapısı kapitülasyonlardan yıkılıp giderken, Bursa,  Avrupa’ya ipekli dokuyor, ihraç ediyordu.

Bu muhteşem zenginliğe sadece iktisat tarihçisi Prof. Suraiya Faroqhi  Osmanlı Dünyasında Üretmek,Pazarlamak,Yaşamak adlı eserinde işaret eder. Dr. Faroghi, ‘’putting off sistemi’’ ile Bursa’nın 19.yy’da nasıl yol aldığını anlatır.

Nobel edebiyat ödülü taçı giymiş yazarlardan Andre Gide, 1914’de Anadolu topraklarında dolaşır. Journal‘inde bir tek Bursa için bir değerlendirme yapar. Yeşil Camii için duyguları ‘’Zekanın kemâl halindeki sihhati ‘’ sözleriyle ifadesini bulur.

Evet, bu eser zekanın ürünü… Ama zekanın kendisi de, Bursa’nın girişimci insanı ve ona dayanan entellektüel sermayesidir.

Dr.Figen Gürsoy’un sergisiyse, Yaşar Kemal eserlerinin bir gergefe nakşedilmiş halidir.

Bu sergi, Yaşar Kemal’in izinden, bizi  umutlu olmaya doğru yola çıkarıyor.                   Yaşar Kemal bize şöyle diyor:

-Kara gökyüzü ışıyacak, başka yolu yok…  

Sergide emeği geçen öncülere, Osmangazi Belediyesi’ne, BUSİAD’a ve sanayici Celâl Beysel’e şükranla…

 

Yaşar Kemal ustamız ise şöyle diyor: İnsanoğlu yeryüzünde çiçekler gibi açacak / Bu kötü günler geçecek, Hanna. / Yüreğim söyledi /  Üç kere ses verdi. / Üç bin kere  haykırdı / Bu kötü günler geçecek.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar