13.04.2024

Yeni ekonomi

Ressam Mihri Hanım için İstanbul’a Resim ve Heykel Müzesi’ni kazandıran, ressam ve dostum Prof. Yalçın Karayağız ‘’Onu tanımamak büyük eksiklik ‘’ diyor, Türk resminde çok önemli bir aşama olduğunu kaydediyor.

Ressam ve dostum Emin Çizenel ise ‘’ Mihri hanım, Türk resminin Frida’sıdır ‘’ ifadesini kullanıyor.

Cemaatlerden kimsenin seçilmediğine ilişkin  bilgi açığımı  düzelterek,  İdil Belediye Eş Başkanlığına  Süryani asılı Türkân Kayır’ın seçildiğini  kaydetmek istiyor, özür diliyorum.

 

Dr Mahfi Eğilmez dostumun son kitabı Yeni Ekonomi (Remzi yay.) putları kıracak cinsten bir eser…          

Mahfi Eğilmez‘in Yeni Ekonomi  eserinin iktisat öğretisindeki doğruların hem ‘’yanlış ‘’ olduğunun altını çiziyor, hem de ‘’neden‘’ yanlış olduklarını anlatıyor.

Eserin ilk 61 sayfası ekonominin geçmişine dair… Sanki Stefan Zweig’ın Dünün  Dünyası’nı okur gibisiniz. Batan güneşin tasvir edildiği sayfalar bunlar…

İlk bölümünden 2 ders çıkarıyorum: İlki, mevcut neo-con klasik ekonomi teorisi  geçersiz, daha  doğrusu  sadece 3-4 varsılın doğrusundan ibaret. İkincisi, kişi başına gelir, refahı ölçmüyor, yeni şeyler söylemek gerek, ama söylenmiyor. Sonuç, ölçüye uygun yeni bir  elbise dikilmek zorundayız. Ama bırakın dikecek terziyi, ortada kumaş bile yok…

Şema zenginliği ve anlatım rahatlığı Eğilmez’in oldum olası güçlü yanıdır. Bu eserde de bunu çok saydam bir şekilde görüyorsunuz. Ama bu kez   bir ‘’üslup atağı‘’ yapıp, iktisadın babalarından bir A. Marshall’ın ‘’denge hali’’nin  artık anlamsız hale geldiğini okuyorsunuz.  Her iktisat öğrencisinin  öğrendiği ‘’ kötü para  iyi parayı kovar ‘’ diyen Gresham Yasası’nın neden az gelişmişlerde tersiyle çalıştığını öğreniyorsunuz.

İkinci bölümü ‘’Küreselleşmenin Eşdeğeri ABD Kapitalizmi ‘’ olarak niteleyince, ben de ‘’çocuğun nesebi ilk kez sahih oldu ‘’ diyorum.

‘’Bu Bölümde Neler Var? ‘’sorusu yerine ‘’Neler Yok ki! ‘’ demek daha doğru…

Onun deyimiyle ‘’ Tüm Sloganlaşmış Hipotezlere Son Veriliyor ‘’. Bu bölümü  okuyunca  ‘’Dolar bollaştığında değeri neden yükselir?‘’,‘’Enflasyon, Neden Newton Yasaları Gibidir? ‘’, ‘’Ulusal para değeri düştüğünde, ihracat artacağına, neden azalır?‘’ gibi bir dizi başlıkta bilgileniyorsunuz.

’Değişen Dünyanın Doğruları’’ altında çokca bulgu var. Ben bunlar içinden Dr.Eğilmez’in  ‘’Ekolojik Zararları Yok Etmeden  Artık Yol Almak Mümkün Değildir ‘’ saptamasıyla yetiniyorum.

Son bölüm 21.yy’da şu 5 temel bulgusu var:

1-ABD’nin hegomonik üstünlüğü bitecek, buna hazır olun. 2-İnsanlar artık gerçek ötesi bilgiyle (meta verse) besleniyor. Her türden davranış değişimi bekleyin.3- Demokrasiler yozlaşıyor, klept(i)okrasi yaygınlaşıyor.4-Yeraltı ekonomileri derinleşiyor. 5- Rezerv parası olmayan az gelişmişlerin işi çok zor.       

Yeni Ekonomi eseri ‘’ Kral çıplak‘’ diyerek, herkesi silkeliyor.

Ders çok…Hararetle öneriyorum!  

Yaşar Kemal Vakfı, Yaşar Kemal ustamızın Bayram mesajını ‘’Hayal kurarım hayal. Işıklı, sevinçli, çiçekli kimsenin kimseyi sömürmediği, kimsenin kimseden korkmadığı, kuşkulanmadığı, kimsenin kimseye düşmanca bakmadığı bir dünyanın hayalini kurarım ‘’ tümceleriyle  yansıtıyor. Vakıf sağolsun, buna ihtiyacımız  vardı.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar