4.07.2021

SANAYİCİ ÖNGÖRÜLEMEYEN ZAMLARA TEPKİLİ

Pandemi nedeniyle sıkıntıya giren sanayici ve iş dünyası temsilcileri tam da normalleşmenin ilk gününde yeni sabaha doğalgaz ve elektrik zamlarıyla uyandılar. Tıpkı sıradan vatandaşlarımız gibi. Görüştüğümüz iş dünyası temsilcileri yapılan zamlara sert el

SANAYİCİ ÖNGÖRÜLEMEYEN ZAMLARA TEPKİLİ

Pandemi nedeniyle sıkıntıya giren sanayici ve iş dünyası temsilcileri tam da normalleşmenin ilk gününde yeni sabaha doğalgaz ve elektrik zamlarıyla uyandılar. Tıpkı sıradan vatandaşlarımız gibi. Görüştüğümüz iş dünyası temsilcileri yapılan zamlara sert eleştiriler getirerek sanayicinin üzerindeki yükün daha da arttığını, üreten kesim bu zamlarla zora girdiğini açık yüreklilikle anlattılar. Biz de Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak sanayicinin iş dünyasının haklı zam eleştirilerini manşetimize taşıdık.

Elektrik zammı

Doğalgaz ve elektrik zammını için yapılan açıklamayı kısaca hatırlayalım. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik tüketim tarifelerinde düzenlemeye gitti. Alınan karara göre 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere tüm tüketici gruplarında elektrik fiyat tarifeleri yüzde 15 arttırıldı. EPDK yetkilileri, zamma gerekçe olarak, elektrik üretim maliyetlerindeki artışları gösterdi.

Doğalgaz da zamlandı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) da Temmuz ayına ilişkin tarife tablosunda zammı yansıttı. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, haziranda geçerli olan tarifeye göre yüzde 12 artışla 1000 metreküp doğalgaz için bin 488 lira olurken, sanayi aboneleri için bu miktar yüzde 20 artışla bin 783 lira 354 kuruşa yükseldi. Elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ise yüzde 20,2 artarak iki bin 060 lira oldu. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

İş dünyasından doğalgaz zammına tepki!

Doğalgaza yapılan son zamma iş dünyasından sert tepkiler geldi. Zamların üretim ekonomisine zarar verebileceğini dile getiren iş dünyası temsilcileri zamların enflasyonla mücadele programı ile de bağdaşmadığına dikkat çekti. İş insanları doğalgaz fiyatına yapılan zam oranına ilişkin olarak "bu zamlar üretim ekonomisine zarar verebileceği gibi destek olduğumuz enflasyonla mücadele programı ile de bağdaşmıyor" ifadelerini kullandı.

Sanayiciler bu tür durumlarda kendileriyle istişare edilerek gözden geçirmesinde her açıdan fayda gördüklerini belirttiler ve “ekonomik dengelerin oluşması açısından, dış konjonktürdeki gelişmelere bağlı olarak zaman zaman fiyat ayarlamaları yapma gereğinin farkındayız. Fakat daha önce de yaşadığımız gibi bu fiyat ayarlamalarına sanayiciler olarak bir hazırlık zamanı da tanınmadan, sanayiciyle istişare edilmeden yapılmasını doğru bulmuyoruz" değerlendirmesini yaptılar. Görünen o ki üreten kesimin üzerindeki yüklerin alınması gerekirken bu zamlar iş dünyasında hayal kırıklığı yaratmıştır. Dışa bağımlı bir ekonomide ülkemizde açığa çıkartılan doğalgaz rezervlerinin ülkemize kazandırılacağı zamana kadar bu zamlar sürecek ve hayal kırıklıkları devam edecek gözüküyor.

KOSGEB

Küçük işletmelerden gazetemize uzun zamandır yapılan Kosgeb şikâyetlerini artık gündemimize alarak yetkililerden bu sesi duymasını ve sorunu çözmelerini bekliyoruz. Sorun nedir derseniz, anlatalım. Uzun zamandır hak edişlerinin peşinde koşan iş insanları müşteri temsilcilerinin “sistem açılmıyor” türünden cevaplarıyla bir yıldır oyalandıklarını iletiyorlar. KOSGEB merkezini de arayan ancak muhatap bulamadıklarını belirten iş insanlarının bu sesine kulak verilmesini salık veriyoruz.

Haftanın Sözü

Bütün Başarıların Başlangıç Noktası Arzu ve Tutkudur.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar