19.12.2024

Bugün e-ticarete, yarın nereye?

Yeni yılla beraber, e-ticaret pazar yerlerinde satış yapan firmalara aracı hizmet sağlayıcılar tarafından yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılacak.

Kesinti oranı, kurumlar vergisi mükellefleri için yüzde 15, gelir vergisi mükellefleri için %25.

Kesinti, gayrisafi ödeme tutarı üzerinden olacak.

'Nasıl yani, bu kadar kesinti mi olur, satan o kadar kâr etmiyordur!' diye düşünenler olabilir.

Kanunda belirtilen, bu yüzden 'kanuni oran' olarak nitelendirilen oranları Cumhurbaşkanının değiştirme yetkisi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı bu oranı sıfıra kadar indirebiliyor, sıfır ila kanuni oran arasında herhangi bir oran olarak belirleyebiliyor.

Çoğu zaman bu yetki kullanılıyor. Yine öyle olacak. Üstelik bu defa, ödemelerin niteliği gereği oran veya oranlar muhtemelen düşük belirlenecek.

Sektör temsilcilerince Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a sunulan raporda binde 1-5 civarında bir oran talep edilmiş. Hatta, uyum için zamana ihtiyaç olduğu gerekçesiyle kesinti uygulamasının 1 yıl ertelenmesi istenmiş.

Cumhurbaşkanı kesinti oranını sıfır olarak belirleyerek fiilen uygulamayı geciktirebilir.

İlginç değil mi?

On iki gün sonra yürürlüğe girecek vergi kesintisinin oranı yüzde sıfır ila yüzde 15-25 arasında bir yerde olabilir.

E ticaret pazar yerlerinde satış yapanlar kârlarının tamamını vergi olarak verebilirler. Ya da şansları yaver gider, fiili erteleme gelirse bir yıl daha rahat nefes alırlar.

Belirsizlik, öngörülemezlik böyle bir şey olsa gerek.

Sektör temsilcileri 420 bin işletmenin kapsama girdiğini, uygulamadan etkileneceğini düşünüyor.

Her ne kadar kesilen vergi mükelleflerin gelir ve kurumlar vergilerinden mahsup edilebiliyor, mahsup edilemeyen vergi iade ediliyor olsa da işletmelere ilave yük getirmesi kaçınılmaz. Kesinti oranına bağlı olarak nakit akışları az ya da çok etkilenecek, finansman yükleri artacak.

O kadarla da kalmayabilir.

Sektör kârlılık oranlarının abartılı tahmin edilmesiyle kesinti oran veya oranlarının yüksek belirlenmesi söz konusu olursa, yoğunlukla e-ticarete çalışan pek çok işletmede vergi iadesi ortaya çıkabilecek.

Vergi iadesi işinin, vergi dairelerinin iyi olduğu alanlardan birisi olmadığı sır değil.

Vergi dairelerine 'elini verenin kolunu kaptırdığını' düşünenler çok. İade için uğraşarak kolunu kaptırmak yerine iadenin üzerine bir bardak su içmek isteyenler mutlaka olacak.

Fazla kesilen verginin mahsup edilemeyeceğinin, iade alınamayacağının düşünülmesinin tüketicinin cebini etkileyen bir yönü de bulunuyor. Satıcıların bu vergiyi 'dolaylı vergi' gibi görüp, fiyatlar yoluyla tüketiciye yansıtmaya çalışması hiç şaşırtıcı olmayacak.

Vergi idaresi ‘kolay paranın’ peşinde.

Kritik soru, bugün e-ticarete getirilen vergi kesintilerinin yarın adım adım tüm ticari faaliyetlere yaygınlaşmasının önünde engel var mı?

Neyse, yeni yıl girmeden vergi kesintisi oranları hayırlısıyla belirlensin, gerisine bakarız.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar