27.02.2025

Gerekçe kanun yerine geçer mi, geçer!

Bilmeyenler için söyleyeyim, Kurumlar Vergisi Kanunu ile kanunun gerekçesi farklı kişilerce yazıldı.

Kanunun taslağını Vergi Konseyi Kurumlar Vergisi Çalışma Grubu hazırladı, gerekçesini ise Gelir İdaresi Başkanlığı.

Kanun yazım süreci uzun sürdü, 2 yıl kadar.

Çalışma Grubunun nefesi gerekçe taslaklarını hazırlamaya yetmedi! Gerekçe taslağının yazımını Gelir İdaresi kotardı.

Bunun sorun olacağı düşünülmemişti.

Sırası gelmişken Vergi Konseyi hakkında birkaç söz edeyim.

Vergi Konseyi, bir danışma organı. 2003 yılında yasal statü kazanan Konsey, Hazine ve Maliye Bakanlığına vergi politikalarının oluşturulması, uygulanmasyla ilgili olarak görüş bildirmek, bu konularda araştırma ve çalışmalar yapmak üzere kuruldu.

Genel kurul üyeleri, kamu kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra iş ve meslek örgütlerinin temsilcileriyle, akademisyen ve uzman temsilcilerden oluşuyor.

Konsey, altın çağını 2003-2011 yılları arasında Mustafa Uysal üstadın başkanlığı döneminde yaşadı.

O dönem, Üstadın yoğun, dur durak bilmeyen, ısrarlı çabalarıyla Konsey bünyesinde çok sayıda konu için çalışma grubu kuruldu. Sayısız uzman, akademisyen gönüllük esasında aylarca, yıllarca çalışma gruplarında görev yaptılar.

Çalışma grupları, dönemin vergi politikalarını, mevzuat çalışmalarını yönlendiren çok sayıda rapor yazdı, kanun, yönetmelik, tebliğ taslakları hazırladı.

Kurumlar Vergisi Kanun taslağının hazırlanması da Konsey'in başarılı işlerinden birisiydi.

Maalesef, gerekçesinin farklı bir ekip tarafından hazırlanması bazı düzenlemelere ilişkin eski hastalıkların yeni kanuna bulaştırılmasına yol açtı.

Gayrimenkul ve iştirak satış kazancı istisnasına ilişkin hükmün gerekçesi bunun en iyi örneğidir.

Çalışma grubu bu hükmü, başka bazı ülke mevzuatlarındaki benzerleri gibi uzun süre elde tutulan varlıkların satışında oluşan değer artış kazançlarının genel rejimin dışında, düşük oranda vergilenmesini sağlayacak bir düzenleme olarak öngörmüştü.

Kanunda kazancın yüzde 75'inin istisna edilmesi, vergi oranının yüzde 5'e düşürülmesini sağlamayı amaçlıyordu.

Grup, istisnayla ilgili koşulların farklı yorumlara yol açmayacak açıklıkta madde hükmünde yer almasını arzuluyordu. Yazımı bitirdiklerinde, tüm saflıklarıyla bunu başardıklarını, koşullara ne eksik ne fazla ilgili hükümde yer verdiklerini düşünüyorlardı!

Oysa Gelir İdaresi maddeyi Çalışma Grubu gibi görmüyordu. Onlar için eski, çok iyi bildikleri istisna düzenlemesinin devamıydı. Kendi anlayışlarına göre sorun yaratmış, tartışmalı, ihtilaflı ne varsa bunları gerekçede çözmeye kararlıydılar.

Gerekçede istisnayı yeniden yazdılar, madde hükmünde olmayan ilave koşullar, sınırlamalar getirdiler.

Ne hikmetse, 20 yıldır istisna maddesinin yeniden yazımını bitiremediler! Tebliğlerle, özelgelerle yazıma devam ediyorlar.

Sadece 26 Aralık 2024 tarihinde verdikleri özelgeyi incelerseniz neden böyle söylediğimi daha iyi anlarsınız.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar