23.05.2021

İskoçya Seçimleri  Bize Ne Söylüyor ?

Küçük  küçük olsalar da,  artan  devlet kurma  gerçeği  ‘’ dolaysız demokrasi ‘’ denilen  başka bir olguyu da bağrında taşıyor. Çünkü insanoğlu  hantal / refleks vermeyen / karar almayan devlet yapısından bıktı, küçülmenin  aynı zamanda  yerinden  yönetim

 

Yüzde 63.5 gibi yüksek katılımla  gerçekleşen 6 Mayıs’taki İskoçya seçimleri, iktidardaki  SNP (İskoçya Sosyalist  Partisi) ve lideri  Bayan N. Sturgeon  % 48 oy alarak,  2011‘den bu yana  5. seçim zaferini kazandı.

Ama  bu sonuç, salt bir seçim  sonucu değil...

SNP  şimdi bir referandumla  Birleşik Kırallıktan kopmak için referanduma hazırlanıyor. İngiltere ‘nin  cevabı ‘’ buna  izin vermem‘’. SNP ise  referandumla önce kopmayı, sonra da  AB‘ye katılmayı  hedefliyor. 

Kişi başına geliri 44.000 $ olan 5.5  milyon nüfuslu  İskoçya’nın  bir referandumla  Birleşik Kırallık’tan  kopmasıyla, ekonomik yönden  kayıpları olacağı kesin.

Hele hele, AB onu  üyesi olarak  kabul  etmezse,  sıkışıklıkları daha da artabilir.

Ama sorun ekonomik değil , bağımsız olmak,  bir yerlere  zorla iliştirilmeyle ilgili.

BM’nin 6. genel sekreteri olan Dr.Boutros-Boutros Ghali  ‘’Dünya üstünde yakında 250 devlet olacak‘’  derken,  sanırım haklıydı. Onun zamanında  150 kadar olan BM üyesi  sayısı şimdi 193 devlet oldu.

Küçük  küçük olsalar da,  artan  devlet kurma  gerçeği  ‘’ dolaysız demokrasi ‘’ denilen  başka bir olguyu da bağrında taşıyor.

Çünkü insanoğlu  hantal / refleks vermeyen / karar almayan devlet yapısından bıktı, küçülmenin  aynı zamanda  yerinden  yönetim yetisini daha da arttıracağını yakından  görüyor.

Bu olgunun tersi  ‘’ büyük devlet ‘’ ise  totaliter yönetimlere  teslim oluyor.

Böyle  bir  küçük ve  büyük devlet  tercihi  arasındaki  bir dikotomi’ye (Yunanca : İkiye ayrılma) geldik dayandık.

İskoçya seçimleri bunu çok açık seçik olarak  bize  söylüyor... 

Economist ‘in yorumunu tekrarlayayım:İngiltere  örneği  bir ‘’ kopmanın ‘’ mümkün olduğunu gösterdi, evet İskoçya’nın yolu uzun ama  kopma mümkün... 

Dikkat çekici : Avrupa, Finlandiya’dan  başlayarak Danimarka, Almanya ve son olarak İskoçya‘da değişimin öncüsü  hep kadınlar...

Ünlü orkestra şefi İngiliz asıllı  Sir Simon Rattle, önce Londra Senfoni şefliğini bıraktı, Bavyera  Orkestra şefi oldu, sonra da  AB yurttaşlığı için başvurdu,değişimi  bu  iyi anlatıyor mu ?

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar